неділя, 7 липня 2013 р.

Палац «Дюльбер» у Місхорі

Побудований у 1897 року на Південному березі Криму. Зведений у мавританському стилі і прикрашений різного розміру сріблястими куполами. Назва споруду «Дюльбер» – у перекладі з татарської означає прекрасний.
Такий подарунок собі зробив княз Петро Миколайович Романов, дядько імператора Миколи ІІ. Автор проекту був архітектор М. П. Краснов. 

Інтер’єри палацу ми не оглянули, нас не впустили всередуну, оскільки тут розмістився санаторій, що належить Управлінню справами Верховної Ради України.

Палац оточує невеийкий (близько 6 гектарів) парк.
В історія палацу є драматичні моменти, що повя’зані з кривавою епохою Громадянської війни. «Дюлберу» довелося стати оборонною спорудою. Саме суди більшовики превезли Романових, що залишились в Криму, включаючи імператрицю-вдому Марію Федорівну, мати Миколи ІІ. Їх майже пів року тримали під домашнім арештом солдати Севастопольської ради депутатів, що чекали вказівок зі столиці. Вони захичали палац від представників. Ялтинської ради, які наполягали на негайному розстрілі всіх Романових. З приходом на півострів німецьких військ численні родичі імператора отримали свободу. Але у 1919 оку, рятуючись від нового вторгнення більшовиків, вони залишили батьківщину і більше ніколи до Росії не повертались.
Над парадним входом у палац «Дюльбер» арабською в’яззю написаний рядок із Корану: «Нехай благословить Аллах того, хто входить».
Після Жовтневої революції в палаці розташувався пансіонат для політробітників і колишніх політкаторжан «Червоний прапор». Під час Великої Вітчизняної війни будівля серйозно постраждала, але потім її відбудували, щоб відкрити санаторій.

Немає коментарів:

Дописати коментар