неділя, 7 липня 2013 р.

Масандрівський палац

Це палац імператора Олександра ІІІ у Верхній Масандрі.
Ще одна найбільш яскрава архітектурна пам’ятка цього півострова.
Палац невеликий, але вишуканий... 
Палац поєднує риси стилів ренесанс і бароко, нагадуючи французькі будівлі епохи короля Людовіка ХІІІ. Палац прикрашають скульптури: сфінкси, сатири, химери та малі архітектурні форми: баліостради з вазами, стелами і різьбленими арками.

Оточує Масандрівський палац старовинний парк у ландшафтному стилі. У південній частині парку, привертає увагу гігантський секвоядендрон, дерева-виідці з Північної Америки.
Парк заклали ще в 20-х роках, коли ці землі були власністю дворянського роду Наришкіних.

Палац побудували на багато пізніше, коли Масандрою володів син генерал-губернатор Новоросії Михайло Воронцов, Семен Михайлович. 1881 року палац зводиться за проектом французького архітектора Етьєна Бушара. Після його смерті будівництво припинили, а через кілька років недобудову прибрало відомство, що займалось особистим майном імператорської сім’ї. Цар Олександр ІІІ вирішив зробити в Масандрі літню резиденцію, але не для офіційних прийомів, а виключно для сімейного відпочинку.
1892 – 1902 роках ансамблб добудували за проектом російського академіка архітектури М. Є. Месмахера. Палац добудували вже за правління Миколи ІІ, оформили інтер’єри, але не повністю – для постійного проживання будівля так і залишилась непридатною аж до 1917 року. Масандрійський парк Романови приїжджали часто – на пікніки, ігри та чаювання.
До Великої Вітчизняної війни, в палаці розміщувався санаторій «Пролетарське здоров’я». Після війни це була державна дача, де відпочивали партійні керівники. Лише у 1992 року тут відкрили музей.




Немає коментарів:

Дописати коментар