вівторок, 9 липня 2013 р.

Бахчисарайський Ханський палац

Бахчисарайський Ханський палац – яскрава пам’ятка історії та культури кримського народу.
Він був резиденцією кримських ханів династії Гіреїв (Гераїв). Архітектурний комплекс входить до складу Бахчисарайського державного історично-культурного заповідника.

Ханський палац складається з Головного корпусу, де жив хан, Великої і Малої мечеті, двоповерхової в’їзної брами, гаремного корпусу, лазні, Соколиної вежі, найвищої споруди з палацових будівель, яка слугувала дозорним пунктом і великого цвинтаря. Невисокі будівлі з черепичними дахами мають пишні архітектурні деталі, особливо витонченим є оздоблення, внутрішнім дворі, там є багато квітів та фонтанів, що цілком відповідає задуму давнього правителя, що і назвали це місце Бахчисарай – «палац-сад».
Найстаріша споруда, що збереглась в палаці – це портал Алевіза. Він датований 1503 роком і назвали за ім’ям італійського архітектора з Посольського садка до Фонтанного дворика. Орнамент, виконаний Алевізом, характерний для італійського мистецтва епохи Відродження.

У Фонтанному двору привертають уваги два фонтани. Яскравіший і помітніший – Золотий фонтан, призначений для ритуальних обмивань.




Найбільш відомим став прославленний О. С. Пушкіном Фонтан сліз, або Сельсебіль. За однією версією  легенди, він стояв біля стін Діляри-Бікеч, улюбленої дружини хана Крим-Гірея, фонтан на згадку про неї спорудив іранський майстер Омег 1764 року. Справжнє ім’я красуні Дінора Хионіс, була гречанка, уродженка із Феодосії, а в гарем Герея потрапила через відомство якогось знатного турка. Фонтан перенесли у Фонтанний дворик. На згадку про пушкінську поему на одній з чаш фонтана завжди лежать дві троянди, а поруч встановлено бюст поета.


Чудові за виконанням приміщення Головного корпусу палацу – Літня альтанка і Золотий кабінет. У центрі альтанки встановлений мармуровий фонтан з басейном, а широкі вікна засклені кольоровим склом. На другому поверсі розташований Золотий кабінет – ханська вітальня з різьбленою дерев’яною стелею і ліпниною стінах.

Велика мечеть (Хан-Джамі). Головний вхід з боку річки Чурук-Су призначався для мешканців міста, які мали право відвідувати Ханську мечеть. В архітектурній будівлі помітні риси османського мистецтва. Над чотири схильними черепичним дахом височіють два стрункі мінарети, з яких п’ять разів на день служителі мечеті муедзини закликали мусульман здійснювати намаз.



Поряд з мечеттю розташований ханський цвинтар. Тут поховані члени династії Гіреїв і наближені ханів. Чоловічі поховання прикрашені у формі чалми, жіночі – подобою феса (плоско шапочки). На багатьох надгробниках каліграфічно виконані орнаменти та арабською в’яззю вирізьблено пишні епітафії. Вони мали лише декоративний. Але глибокий символічний зміст. На цвинтарі збереглися два восьмигранні купольні мавзолеї.
Скіфи над Бахчисараєм , скали "Кала-Астри"





Немає коментарів:

Дописати коментар