субота, 11 червня 2016 р.

Мальовнича Печора на Віниччині



 Не дарма під час турецького володіння краєм молдавський воєвода обрав для своєї резиденції на Правобережній Україні саме Печеру, як найпривабливіше місце на Східному Поділлі. З тих далеких часів до мальовничої природи Печери додалися ще й багато пам'яток архітектури - культових, житлових, промислових.









Знайшла джунглі...





Неймовірно гарне місце на березі Південного Бугу, що лежить в 19 кілометрах на південних захід від Немирова.



 Південний Буг тут затиснутий з обох боків скелями і утворює каскад порогів. Назва поселення виправдує себе: існування тут печер підтвердили археологічні розкопки М. Артимонова, проведені у 1947 - 48 роках. Тоді ж на території сучасної Печери виявили і поселення трипільської культури.










 На початку ХІХ ст. спадкоємці Подільського воєводи і хазяїна сусіднього Шпикова Леонарда Свейковського розбудували у Печері свою резиденціюПалац за задумом нового власника Яна Свейковського повністю копіював палац Станіслава Потоцького, у Тульчині, будучи лише удвічі меншим за нього. Палац стояв на високому правому березі, звідки відкривається чудова панорама каньйону Південного Бугу.
 Свейковські розбудували на сусідньому величний регулярний парк, закладений ще молдавським воєводою. На наших днів збереглося його первісне планування. Він мав прямокутну форму і був розташований паралельно річці. На дві частини його ділила чотирирядна алея з 250-річних лип, що вела від головних воріт до палацу. До види вели кам'яні сходи, уздовж яких стояли мармурові статуї. Одна з них збереглася біля берега Бугу поруч з залишками колишніх купалень, викладених мармуровими плитами. Скелі над Бугом прикрашали дивовижні кам'яні хаоси і гроти. У 1840-х роках маєток і 5 тисяч гектарів навколишніх земель викупив Костянтин Потоцький (1816 - 1857). Потоцьким Печера належала до приходу совітів. Палац розібрали у 1920-х роках більшовик







Немає коментарів:

Дописати коментар