субота, 11 червня 2016 р.

Немирів. Палац княгині Щеррбакової

Немирів відомий кожному українцю, який любить горілку "Nemiroff":)

Родина Потоцьких збудовала Немирівську чоловічу гімназію, відому на все Поділля. У XIXст. для розвитку місто багато зробила М. Щербатова - остання власниця Немирова. Вона побудувала палац, електростанцію, критий ринок.

Палац Щербатової збудовано з вапняку у стилі неокласицизму двоповерховим прямокутним в плані. Збереглося первісне планування і більшість деталей декору. 


Окраса палацу – парковий фасад, прикрашений чотириколонним іонічним портиком з балюстрадою.

Фасади опоясують широкі обгороджені парапетом видові тераси.


с

Парадні сходи прикрашають скульптури левів.







Палац оточує величезний парк, який після 1885 року переробили на пейзажний. Парк розпланували майстри Зенгольц і Е. Пінаерт ван Гєєрт. .Згодом він розрісся і зараз його площа складає 85 га. В парку проростає понад 150 видів дерев і чагарників.




При в’їзді до міста біля з боку траси на березі річки стоїть одна з візитівок Немирова - паровий млин-електростанція. Цей, безумовно, найцікавіший на Вінниччині млин, збудували у 1905 році за проектом архітектора Пехера чеські майстри. Одна з перших електростанцій в Україні має форми модернізованого центральноєвропейського бароко. Кладка виконана з бутового каміння під розшивку швів з деталями з цегли, що є характерним для архітектури Поділля кінця ХІХ - початку ХХ ст.




Немає коментарів:

Дописати коментар