субота, 11 червня 2016 р.

Село Сокілець. Млин

 Це не замок, не палац, а лише водяний млин, що був побудований  у 1894-1898рр.

Залишки транспортної стрічки, якою здійснювалося переміщення зерна та борошна між млином та складом.

 Коли ріка трохи мліла, то вода з неї поступала по довгому каналу, який був прокладений вздовж русла. На початку каналу розташована система шлюзів. Прогуляємося вздовж споруди млина. 
В Сокільці знаходиться на території маєтку Потоцьких санаторій.
Що вартує ще розказати про Сокілець?






Археологічні дослідження виявили, що тут були поселення ще 6-5 тис. до н.е. Також тут були знайдені залишки трипільської культури. Добре обжиті давніми народами, ніколи не пустували і за часи слов’ян. Тут винайшли предмети поселення, яке було тут протягом VIII-X ст. 

Неймовірно красиво…
Сокілець і Печора — частини одного маєтку Потоцьких-Свейковських. Причому основним був саме нібито Сокілець, де був прекрасний парк і капітальний палац, а в Печорі був ніби більш "прогулочний" палац, хоча дивно все це. Особливо враховуючи те, що в Печорі знаходиться фамільна усипальня Потоцьких…  З більш менш точних подробиць мені відомо, що граф Костянтин Костянтинович Потоцький, буквально за тиждень до смерті, начебто в гарну теплу погоду відправився погуляти в містечко Сокілець, подивитися свій парк, і сильно застудився, захворів пневмонією і незабаром помер в Печорі, на руках дружини і дітей. 

 У незалежні роки усе  згоріло. Тепер тут можна знімати фільми про війну. 


Чарівний балкончик... Як же романтично!

Немає коментарів:

Дописати коментар