четвер, 10 листопада 2022 р.

Журавно

 У с. Журавно колись був замок, але від нього нічого не залишилося, тільки двір Сапєгів, оточений розваленим валом, який проходив до міста.

Повернемося до історії міста. Перша згадка була у 1435 р., назва походить від чорних журавлів, які оселилися в тих краях.

У 1468 році засновано римокатолицьку парафію і збудовано костел Відвідання Пресвятої Богородиці Діви.

У 1790 р. місто стає власністю Адама Жебровського.  Тоді вулиці були з «бруківки», а всі будинки на ринку змуровані з каменю.

 Палац був побудований у вигляді підкови із симетрично розташованими двома крилами. На території палацового комплексу був зимовий сад. Через доньку Жебровського Сусанну, яка одружилась на Владиславі Скришинському весь палацовий комплекс переходить родині Скришинським. У 1904 році палац згорів, і  його більше не відбудовували. На той час власник палацу був Антоній Скришинський в 100 метрах від згорілого палацу побудував новий. У 1930 році палац реставрували, останній власники, подружжя Гелени Скшинської та Казимира Чорторийського.  

В Журавно проживав батько польської літератури Микола Рей. Микола став відомим письменником,  поетом, перекладачем. Батько Станіслав Рей був вдівцем з польських земель. Барбара мати, вдова власника у Журавно і в них народився син Микола.  Після смерті батьків та дядька все майно перейшло Миколі. Свої твори писав польською «Хай всім іншим народам буде відомо, що поляки не гуси і свою мову мають.» - проголошував він.

За совєтів в колишньому палаці був протитуберкульозний санаторій. У 2004 році сильно постраждав від пожежі, із того часу палац не використовують.

В центрі розташована ратуша, квадратна у плані, триповерхова з просторим горищем і плоским дахом. На фасаді ратуші немає майже декору, тому будівля виглядає наче невеликий замок або храм оборонного типу.





















Немає коментарів:

Дописати коментар