вівторок, 21 жовтня 2014 р.

Замок Гольських

Перша згадка про Чортків як місто датується 1427 роком.


Існує легенда, що в далекі часи, коли сам Бог впорядковував землю, а чорт йому чинив усілякі капості та перешкоди.
 Щойно запустив Бог у річку Серет воду, а чортяка, вже тут як тут, і давай бешкетувати, скидати каміння та споруджувати земляні вали, які перегородили русло й зупинили рух води. Богу вирішили допомогти водяні змії, вони поробили у валі нори. Воно й не дивно, адже це, як тепер би сказали, було в сфері їх прямих життєвих інтересів. Завдяки «підривній» роботі водяних гадів вода розмила намулу та зруйнувала чортову греблю. Легенда переповідає, що чортяка так просто не здався і ще кілька разів намагався накапостити й зупинити річку. Але усі його спроби не мали успіху. І чи то з відчаю, чи з необережності верховний чорт впав у противну йому річку, яка затягнула свого ворога на самісіньке дно і вкрила товстим і щільним шаром намули. Там він і залишився. Долину, що утворилася, люди назвали Чортовою, а місто в цій долині — Чортковом.
У 1610 р. у місті починають будувати замок.
Поперемінно власниками замку були шляхтичі Гольські, потім Потоцькі і останнім – Ієронім Садовський. У XVI ст. замок відіграв особливо важливу роль при нападах татар, які були легко озброєними. Однак, коли почали застосовувати потужну артилерію, замок, хоч і зведений на підвищенні, мав над собою гору і втратив своє оборонне значення.

На початку XVIII ст. замок втрачає оборонне значення й використовується як помешкання, а з часом перетво­рюється на руїну.
За планувальною конфігурацією це полігональне утво­рення, наближене до правильного п'ятикутника.


Від палацу та башт до наших днів дійшли залишки стін. 







Товщина стін сягала метра, а висота - до 12 метрів. 






Колись дитинець був по периметру забудований будинками, зовнішні стіни які одночасно слугували й оборонними. Зараз від цієї забудови лишилися лише руїни.




Замок знаходиться на другому березі Серету, тому його не видно з центру міста. 




Вид із замку...


Церква...










Костел...



Ратуша...

Отже, як добратись до Чорткова...
Львів-->Тернопіль-->Чортків-->Теребовля -->Микулинці-->Тернопіль-->Львів
Електричка 9:55 (Львів-->Тернопіль)

Немає коментарів:

Дописати коментар