четвер, 16 січня 2014 р.

Мисливський замок-палац Шенборнів в тумані

Зупинка №1
Досить цікавою є залізнична станція Карпати, що розташована поруч з замком. Її приміщення було збудовано одночасно з розбудовою маєтку Шенборнів. Ну вокзал справді нагадує мініатюрний замок...
Крокуємо до замку, ось такою туманною дорогою.

У чудовому куточку, недалеко від Мукачева знаходиться унікальний замок – маєток австрійських графів Шенборнів. Назва замку походить від назви урочища «Берегвар , що означає поселення «на берегах», тобто в горах.
Дорогою до замка
У 1946 році резиденція та мисливський будинок графів Шенборнів стає санаторією "Карпати", що розташована у селі Карпати, Мукачівського району, Закарпатської області.  


На території замку знаходиться штучне озеро, зовнішні обриси якого повторювали контур тодішньої Австро-Угорщини.



Новорічна ялинка на території замку
Палац побудований графом Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгаймом (Шенборн — аристократичний німецько-австрійський рід, представники цієї родини були найбільшими землевласниками на Закарпатті). Після придушення антигабсбурзького повстання маєтки князя Ракоці та постанців 31 липня 1728 року були подаровані цісарем Карлом VI архієпископу Лотару Францу Шенборну, який доручив керівництво своїми володіннями кузену Фрідріху Карлу Шенборну, як спадкоємцю.

Шенборни приїжджали сюди із високопоставленими гостями, щоб відпочити та пополювати, із цією метою в Чинадійово був побудований мисливський будинок із дерева, а незабаром прийнято рішення звести великий замок із урахуванням архітектурної тенденції, що увійшли так би мовити в моду.

Замок побудований у неоромантичному стилі, що поєднує романські та готичні мотиви. 





Оригінальність палацу ще й у тому, що він має 365 вікон (кількість днів у році), 52 димоходи (кількість тижнів у році) і 12 входів. 





Чотири різні за формою вежі палацу з флюгерами, на яких була вибита дата побудови "1890", відповідали чотирьом порам року. 

У замку було все продумати до найменшої деталі, аж до елементів декору, на годинниковій вежі, під старовинними курантами і сьогодні можна побачити родовий герб Шенборнів - коронованого лева.
З замком графів Шенборнів пов'язана велика кількість легенд. Найвідоміша з них, оповідає про ревнивого графа Шенборна, який постійно перевіряв на відданість свою дружину. Одного разу ворожка порадила йому безвідмовний і стовідсотковий спосіб перевірити , чи була дружина відданою: потрібно попросити її спуститися з Соколових скель (30- метрова скельна стіна навпроти замку). Спустившись зі скель, графиня підтвердить, що ніколи не зраджувала чоловікові. Вона сміливо спустилася вниз, але , не пробачивши чоловікові таке смертельно небезпечне випробування, кинула його. Подейкують , що після смерті графині в замку з'явився її привид - жінка в чорному вбранні.


Славиться джерело - " Джерело краси".

Гуляючи по парку, необхідно помитись і попити води у джерела краси. Кажуть, племінниця графа не тільки повернула собі колишню красу , втрачену під час хвороби, але й змогла зберегти привабливість на довгі роки завдяки саме цьому джерелу .
Церква 

Немає коментарів:

Дописати коментар