понеділок, 11 липня 2022 р.

Черниця. Палац Вітольда Стефануса

 Про побудову палацу майже нічого не відомо, кажуть, що стояв колись замок, який перебудували на маєток. Останній власник був В. Стефануса, який начебто виграв палац в карти у В. Подлевського.

Приділяв сільському господар­ству та промисловому виробництву, що приносило йому великі дохо­ди. У стайні на території маєтку утримував багато корів та коней. На площі 120 га землі вирощував сільськогосподарські культури. 

У 1929 році у селі Пісочна побудував фабрику з виробництва ігра­шок.

В. Стефануса була така традиція, що їздова карета під'їжджала до головного палацу господаря, об'їжджала на­вколо круглої і квітучої клумби тричі. Коні, яких брали в упряж до ка­рети, доглядались окремо з особливою увагою.

Через борги змушений продати маєток, а викупила його держава і Львівське освітнє управління. 


Чистоту і порядок на території маєтку утримували працівники і студенти інституту. Цей заклад вважався зразковим у регіоні. Проіснував він до 1936 року, коли його перевезли до Станіслава.


У 1935 році був сільськогосподарський ліцей, а після Другої світової війни Черницький сільськогосподарський технікум. У 1966 р. утворили «ЦЕЛАЖ»-зберігання\постачання мінеральних добрив, а  у 1987 організацію закрили.


 У 1931 році великий внесок зробив В. Стефанус на будівництво 7-ми класної школи. Люди казали, та нам не потрібна польська школа, та ще імені Пілсудського президента Польщі, та ще наближається війна та все пропаде. На що він відповідав: «Люди добрі, що буде, то буде, а от школа стоятиме, назви будуть мінятися.»

 І саме тут знімали міні-серіал «Злочин з багатьма невідомими» на реальних подіях, що описував Іван Франко.

Немає коментарів:

Дописати коментар