середа, 15 червня 2022 р.

Заклад


 

Трохи інформації про Станіслава Скарбака

Початок роду загубився в глибині віків, перші відомості - це малопольські лицарі.

20.11.1780 р. біля села Коломиї у графа Яна Скарбека та його дружини народилися сини Ігнатій та Станіслав. При родах жінка помирає, а батько через 4 роки. Хлопчик виховується у тітки Юліани - дружина Жевуського. Це була мудра жінка, яка керувала великим маєтком, графа життя пройшло в роздільському замку.

Навчався у Львові, виїхав у Відень. Вів гультяйне життя, повернувся в Україну з купою боргів.

У Львові займається: видобутком заліза, розведення худоби та коней, виготовлення спирту та пива. Стає 1 з найбагатіших людей. 

Найбільшу славу приніс Театр та Заклад.

35 річний граф закохався у Софію Яблонську. Одружився з нею, але шлюб тривав не довго, а от розлучення 11 р. Скасування шлюбу було Папою Римським.

Софія Яблонська бабуся Андрея Шептицького.

А в Закладі подейкують, що Скарбак мав симпатію до Анни, а її чоловік був конюшником. І з 4 дочок, кажуть 2 Скарбека.

Граф для Анни збудував у м.Миколаєві камяницю, але вона там не жила... здавала в оренду. 


17 серпня 1880 році газета "Варшавська" писала: "Будівля має форму великої букви Е, щоб обійти цю будівлю потрібно потратити 10 хв. " Розглянути всю композицію мені не вдалося, бо тепер ліс все закриває.
У 1888 році було прийнято на посаду вчителя музики, відомого українськогокомпозитора Дениса Січинського. Він ще в с. Демня організував хор.
Цікавий факт ще, що у 1880 році інститут відвідав імператор Австрії Франц Йосип 1.



Містична легенда про картину: на горищі знайшли полотно заплаканого хлопчика - це син Браголіна. Отже, хто такий Браголін? Він малював протрети заплаканих дітей. Лякав запалюючим сірником, палив сірник перед обличчям, від чого дитина заходилась плачем. Син його помер від запалення легень, але встиг проклясти - бажав йому згоріти, прокляття було дієве, згорів Браголін від раку шлунку, і його художня майстерня згоріла з усіма роботами і тільки 1 картина залишилась. 



Немає коментарів:

Дописати коментар