четвер, 22 травня 2014 р.

Кам'янець-Подільська фортеця

Зупинка 3
Дорогою до фортеці...


Смотрицький каньйон 
Троїцька церква

У XVI ст. на Центральній площі міста зведено будинок магістрату — ратушу. Це скромна, проста в архітектурному відношенні двоповерхова будівля. Над ратушею — велична башта з арочними отворами вгорі. У 1754 р. під час рестав­рації прибудовано парадні сходи з майданчиками на дру­гому поверсі, звідки зачитувались урядові розпорядження.
На другому поверсі ратуші знаходилась адміністрація і від­бувалися судові засідання, внизу діяла інквізиція. У листо­паді 1818 та в лютому 1824 р. на площі під магістратом царські посіпаки катували народного героя Устима Кармалюка перед відправкою його до Сибіру на довічну каторгу. На башті ратуші у 1884 р. встановлено годинник з двома дзвонами, які відлив львівський майстер Федір Полянський.
Великі пожежі, що сталися в Кам'янці у 1817 і 1850 pp., пошкодили будинок магістрату, а наступні реставраційні роботи значно змінили його зовнішній вигляд.
26 березня 1944 року над ратушею замайорів червоний прапор — у ході Проскурівсько-Чернівецької операції місто було визволено від фашистських загарбників.
Протягом 1945—1965 pp. ратушу відбудовано й реставровано, встановлено годинник і дзвін. У 1967 р. приміщення ратуші передано Кам’янець-Подільському державному історичному музею-заповіднику. Тут влаштовуються пересувні художні виставки та виставки робіт самодіяльних майстрів образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва Хмельниччини.

Польська ратуша

Пам'ятник туристу 


Тринітарський костел (нині Церква священномученика Йосафата)

Руське населення, яке польські магнати витісни­ли на околиці міста за відмову прийняти католицизм, будувало для свого захисту оборонні споруди. Найбільш визначною з них у південно-західній частині міста є Руська брама, що являє собою наче окрему фортецю з 8 бастіонами і була головним в'їздом в місто з півдня. Дві її башти збудовано біля скелі, третя примикала до річки Смотрич у тому місці, де підіймався шлюз. На протилежному боці річки височіла четверта башта. Не­зважаючи на те, що брама перетинала русло річки, всі башти були з'єднані між собою укріпленнями. На випа­док тривоги в'їзд у браму перепинявся з допомогою ґрат, що опускалися з другого поверху спеціальним ме­ханізмом.
Остання реставрація, в радянські часи, проведена в 1960 році.
Вже за незалежної України в 2008 році Руську браму реставровано в повному обсязі, частину приміщень планується передати під виставкові зали.
Вид на Руську браму
Переповідають. що хан Осман, побачивши 1621 року фортифікаційне укріплення Кам’янця, запитав: "Хто ж це побудував таке могутнє місто?"
Сам бог - відповіли йому.
"Нехай же бог і здобуває його!" - прорік хан. Після цих слів він повернув своє військо від стін Кам’янця.

































Немає коментарів:

Дописати коментар